Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magas likopintartalmű görögdinnye
  2023-12-02 23:15:46, szombat
 
 


Az emberek nagy százaléka a kedvenc nyári gyümölcsének a görögdinnyét nevezné meg. Az egyik legjobb szomjoltóról van szó, amely még ráadásul finom is. De ne csak azért együk, mert ízletes, hiszen a gyümölcsnek magas a likopintartalma, ami még szerethetőbbé teszi ezt a táplálékot. Mutatjuk is a likopin 5 előnyét.

A görögdinnye tele van antioxidánsokkal. Lépten-nyomon azt halljuk, hogy az antioxidánsokban bővelkedő táplálékok mennyire egészségesek. Nincs ez másként a likopint tartalmazó görögdinnyével sem. De mik is azok az antioxidánsok? Voltaképpen olyan vegyületek, amelyek csökkentik a szabad gyökök okozta sejtkárosodásokat. Mi okozhat sejtkárosodást? Sok minden: légszennyezettség, dohányfüst, stressz, egészségtelen ételek, és még sokáig folytathatnánk a sort.

Férfiaknak és nőknek is előnyös lehet a görögdinnye fogyasztása. Nők és férfiak körében a két legrettegettebb betegség a prosztatarák és a mellrák. Tudományos kutatások szerint a likopinnak kiemelkedő a rákellenes hatása. A felmérések szerint a rendszeres likopinbevitel csökkentheti mindkét típusú rákfajtát. Likopin azonban nemcsak a görögdinnyében, hanem a paradicsomban is van, amely szintén nagyon közkedvelt nyári tápláléknak számít.

Az agyat is erősíti ez a csodálatos gyümölcs. Ki ne szeretne tiszta tudatot és jó agyi képességeket idősebb korban? A likopinnal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy pozitívan hat a kognitív funkciókra. Az agyban is létrejöhet oxidatív károsodás a szabad gyököknek köszönhetően, azonban a likopin erős antioxidáns hatása nagyon eredményesen képes lecsökkenteni a szabad gyökök számát, és ily módon megakadályozhatja az agyban keletkezett károsodásokat.

A szívvédő hatása is kiemelkedő a görögdinnyének. A szív testünk motorja, de igazán csak akkor figyelünk ennek a szervünknek az egészségére, amikor az már nincs. Az antioxidánsok szívvédőként is működnek. A likopin például csökkentheti az érelmeszesedés kockázatait, amely köztudottan a szívinfarktus és a stroke előfutára is lehet.

A likopin éles látást is biztosít. Idősebb korban sokféle szembetegség keserítheti meg a mindennapjainkat, köztük a makuladegeneráció. A likopin egyfajta karotinoid, amely a szem egészségének is rendkívül jót tesz. Minél kevesebb antioxidáns - például likopin - van a szervezetünkben, annál nagyobb az esélye a látásproblémák kialakulásának.

A görögdinnye egy citrullin nevű aminosavban is bővelkedik, amely csökkenti a vérnyomást és fokozza a vér áramlását. A szív is élvezi a likopin előnyeit, ugyanis jelentősen csökkenti a szívroham kialakulásának kockázatait.

A görögdinnye egy béta-kriptoxantin nevű vegyületben is gazdag. Ez egy olyan természetes pigment, amely megvédi az ízületeket a gyulladástól. Egyes tanulmányok szerint azok körében alacsonyabb a reumatoid artritisz nevű betegség kialakulásának az esélye, akik rendszeresen fogyasztanak görögdinnyét.

A görögdinnyének magas a víztartalma, antioxidánsai és aminosavai hatékonyabb edzést tesznek lehetővé. Magas káliumtartalma csökkenti az izomgörcsök kockázatát, illetve az izmok fájdalmát is jelentősen mérsékli.

Amennyiben valakinek Crohn-betegsége vagy krónikus vastagbélgyulladása van, akkor nagyon meg kell gondolnia, hogy milyen ételeket fogyasszon. A görögdinnye nincs a tiltólistán, hiszen egyrészt csökkenti a bélrendszerben kialakult gyulladást, másrészt egy nagyon könnyen emészthető gyümölcsről van szó.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: mindennapjainkat, antioxidánsokkal, antioxidánsokban, likopintartalma, szervezetünkben, bebizonyosodott, legrettegettebb, kialakulásának, likopinbevitel, görögdinnyének, érelmeszesedés, sejtkárosodást, bélrendszerben, folytathatnánk, görögdinnyében, káliumtartalma, görögdinnyével, látásproblémák, antioxidánsok, károsodásokat, paradicsomban, lecsökkenteni, szívinfarktus, egészségtelen, szerethetőbbé, antioxidánsai, fogyasztanak, kapcsolatban, szomjoltóról, köszönhetően, rendszeresen, egészségének, képességeket, egészségesek, görögdinnyét, gyümölcsének, emberek nagy, kedvenc nyári, görögdinnyét nevezné, egyik legjobb, gyümölcsnek magas, görögdinnye tele, antioxidánsokban bővelkedő, likopint tartalmazó, szabad gyökök, görögdinnye fogyasztása, likopinnak kiemelkedő, rákellenes hatása, felmérések szerint, rendszeres likopinbevitel, csodálatos gyümölcs, likopinnal kapcsolatban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png cica  Hogy lehet megtartani  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Jónás Tamás – Végtelen b...  képre írva  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  A boldog családok mind hasonló...  Esti kép  Mai harmónia kártyám  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nem számIt  Sose bánj semmit  Nem tudhatod  A jó emberek mindig szépek mar...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Esti kép  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Png férfi  Fehér virág  Alázat  A sors  Irgalom és ítélet  Szép álmokat!  Elköszönt  Hazára minden embernek szükség...  képre írva  Leonardo da Vinci gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Csak a fogyatkozás látható  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Albert Einsteinről  Nem tudhatod  Hiányzik  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  képre írva  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Nem számIt  Egy bizonyos határt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png csokor  Png ház  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Adakozás  Éretlen vers  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Facebookon kaptam  Alázat  Fekete István - Akác  Lóhere  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  George Byron - Ahogy itt jár -...  Alvó cicák  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Makszim Gorkij gondolata  Esti kép  Png kislány  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam Krisztinától  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Alázat  Sokan azt tartják  Png férfi 
Bejegyzés Címkék
emberek nagy, kedvenc nyári, görögdinnyét nevezné, egyik legjobb, gyümölcsnek magas, görögdinnye tele, antioxidánsokban bővelkedő, likopint tartalmazó, szabad gyökök, görögdinnye fogyasztása, likopinnak kiemelkedő, rákellenes hatása, felmérések szerint, rendszeres likopinbevitel, csodálatos gyümölcs, likopinnal kapcsolatban, kognitív funkciókra, szabad gyököknek, likopin erős, agyban keletkezett, szívvédő hatása, szív testünk, antioxidánsok szívvédőként, likopin például, érelmeszesedés kockázatait, stroke előfutára, likopin éles, likopin egyfajta, szem egészségének, látásproblémák kialakulásának, citrullin nevű, likopin előnyeit, szívroham kialakulásának, béta-kriptoxantin nevű, olyan természetes, reumatoid artritisz, görögdinnyének magas, izomgörcsök kockázatát, izmok fájdalmát, görögdinnye nincs, bélrendszerben kialakult, nagyon könnyen, mindennapjainkat, antioxidánsokkal, antioxidánsokban, likopintartalma, szervezetünkben, bebizonyosodott, legrettegettebb, kialakulásának, likopinbevitel, görögdinnyének, érelmeszesedés, sejtkárosodást, bélrendszerben, folytathatnánk, görögdinnyében, káliumtartalma, görögdinnyével, látásproblémák, antioxidánsok, károsodásokat, paradicsomban, lecsökkenteni, szívinfarktus, egészségtelen, szerethetőbbé, antioxidánsai, fogyasztanak, kapcsolatban, szomjoltóról, köszönhetően, rendszeresen, egészségének, képességeket, egészségesek, görögdinnyét, gyümölcsének, prosztatarák, csökkentheti, gyulladástól, eredményesen, kriptoxantin, szembetegség, szívvédőként, hatékonyabb, görögdinnye, aminosavban, gyümölcsről, kockázatait, fogyasztása, tiltólistán, antioxidáns, keserítheti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2587
  • e Hét: 27478
  • e Hónap: 58964
  • e Év: 263665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.